O društvu

Kinološko društvo Maribor je eno starejših društev v Sloveniji. Začetki segajo v leto 1953, ustanovni občni zbor in s tem uradni obstoj društva pa beležimo v letu 1955. V letu 2015 smo tako praznovali že 60. letnico društva. Po nekaj selitvah, se je društvo v 80-tih letih prejšnjega stoletja ustalilo na sedanji lokaciji na Danjkovi ulici 4 na Pobrežju.

V društvu je skozi vsa leta delovalo ogromno prizadevnih ljubiteljev psov. Med njimi je bilo, in nekateri so še, tudi nekaj reprezentantov in državnih prvakov v delu (klasična poslušnost) in zadnji dve desetletji tudi v agilityju.

Danes šteje društvo okoli 80 rednih članov, predstavnikov različnih generacij, ki smo bolj ali manj aktivni na več kinoloških področjih – v klasični poslušnostiagilityjurally obediencu in pasjem frizbiju, na razstavah psov in v vzreji. Udeležujemo se tekmovanj in razstav po Sloveniji in Evropi in s tem širimo prepoznavnost društva.

Vsako leto se v društvu zvrsti kar nekaj prireditev:

  • Državno in/ali regijsko tekmovanje šolanih psov, ki poteka spomladi v marcu oz. aprilu ali jeseni v oktobru in na katerem naši člani vsakič dosegajo vidnejše uvrstitve.
  • Državna tekma v agilityju (praviloma v maju), tudi kvalifikacijska tekma za uvrstitev v državno reprezentanco, ki se je vsako leto udeleži od 180 do 200 tekmovalnih parov iz Slovenije in sosednjih držav.
  • Tradicionalna postaja med drugim tekma v rally obedience-u, ki jo pripravimo v mesecu septembru. Gre za novo disciplino, ki je v Sloveniji prisotna od leta 2003.
  • Pomladi (april) v sodelovanju s Klubom ljubiteljev nemških bokserjev ter Slovenskim klubom za terierje organiziramo mednarodno razstavo psov CACIB Maribor in Pohorje, na kateri se predstavlja veliko število različnih pasem in psov iz vse Evrope.

Naša najpomembnejša dejavnost še zmeraj ostajajo tečaji šolanja psov, ki so iz leta v leto bolj obiskani in potekajo v notranjih prostorih, na vadišču kinološkega društva ter v urbanem okolju. Tečaji potekajo skozi celo leto. Spomladanski tečaji se pričnejo v marcu, jesenski pa v septembru. Vpis v tečaje je predvidoma teden pred pričetkom. Poleti, med počitnicami so na voljo ti. “poletne urice”, pozimi pa “zimske urice”. 

Ker se trudimo ponuditi lastnikom čim več, so naši tečaji zelo različni. Za najmlajše pse organiziramo malo šolo za mladiče, malo starejši se vključijo v osnovno šolo poslušnosti ali agilityja, osnove socializacije in poslušnosti, vsi ostali pa se lahko vpišejo v katerega izmed ostalih tečajev: nadaljevalni tečaj poslušnosti, agilityja ali rally obedience, intenzivni tečaj con, tečaj sledenja, frizibija ali tečaj razstavljanja. Začetni in nadaljevalni tečaj poslušnosti tečajniki zaključijo z izpiti, ki so meseca junija in decembra.

Naši inštruktorji so inštruktorji s srcem pri svojem delu in s svojimi psmi.

Zraven vsega tega ne smemo pozabiti na vodstvo ter na vse tiste, malo manj vidne člane, ki se trudijo, da je na društvu prijetno.